Când biserica lipsește, presa o lovește

În ultima perioadă s-a vorbit despre biserică în mai multe emisiuni și articole scrise dar…în lipsa ei. S-a tot vorbit despre cum ar trebui să fie un preot, ce să facă și ce să nu facă un preot, ce face și ce nu face biserica, dar invitați au fost rude și prieteni ale unor vedete sau jurnaliști care nu au nici o pregătire teologică sau nu au nici o legătura cu biserica. De multe ori nu este invitat nici un reprezentant al bisericii pentru a oferi un punct de vedere. Sunt foarte rare cazurile în care purtătorii de cuvânt sunt contactați telefonic într-o emisiune sau invitați chiar în studio. Și chiar dacă cineva din Biserica Ortodoxă Română ar dori să intervină telefonic, oare ar reuși? În marea majoritate a emisiunilor sunt afișate numerele de telefon pentru contact. Dar oare reușește cineva să treacă de tonul de ocupat? Nu prea. Însă mai sunt și alte situații. De fiecare dată când biserica este lovită, birourile de presă ale eparhiilor din Biserica Ortodoxă Română emit comunicate de presă cu drept la replică. Dar aceste comunicate nu mai sunt preluate de către presă. De ce nu este invitat nici un reprezentant al bisericii atunci când ea este lovită? Cum poate afla publicul adevărul atunci când se mai scrie despre un scandal în BOR? Unde sunt tinerii teologi care ar trebui să își apere biserica în spațiul public? Pentru a afla un răspuns la aceste întrebări, l-am contactat pe Părintele Eugen Tănăsescu, Director Radio Dobrogea. Acesta fiind și preot și jurnalist cunoaște bine situația cu care se confruntă biserica în ultima perioadă.

De ce biserica este evitată atunci când se vorbește despre ea și nu este invitat nici un reprezentant al bisericii?

Pentru că nu întotdeauna presa e imparțială.Dl.Andrei Pleșu spunea că nu există presă obiectivă. Iar unii nu mai caută să salveze măcar aparențele. Afișează, public, țelul lor: atacarea Bisericii.

Ca jurnalist, știți faptul că atunci când un jurnalist își alege subiectul, își alege un invitat care este în măsură să vorbească despre subiectul respectiv. Oare jurnaliștii au uitat acest lucru?

N-au uitat dar vor să-și atingă scopul liniștiți. N-au nevoie de contre, care să le strice socotelile. D-asta nu cheamă reprezentanți. Că de găsit, știu unde să găsească.

Mulți jurnaliști lovesc în biserică însă atunci când birourile de presă publică un comunicat cu drept la replică, nici o publicație nu mai preia comunicatul. De ce?

Din aceleași motive: nevoia de propagandă și manipulare. Minimalizarea sau evitarea „adversarului” sunt doar două dintre tehnicile folosite.

Cele mai multe știri legate de Biserica Ortodoxă sunt negative iar despre alte culte nu se vorbește nimic. Care credeți că este scopul?

De a arăta care este ținta 🙂

De ce este Biserica Ortodoxă o țintă?

Pe de o parte, avem și noi căderile noaste, iar unul din rolurile presei e de a semnala nereguli. Pe de altă parte, datorită popularității, devenim țintă fie dintr-un scop politic (scăderea credibilității) fie din nevoia de audiență. Lucrurile populare atrag audiență. Și, să nu uităm rețeta sigură a celor 3S : sex, sânge, scandal. Dacă pui alături și ceva legat de Biserică, lumea curioasă va da năvală.Presa știe bine asta.În fond, ca mulți alții, presa face neuromarketing.

Cum poate publicul să își dea seama că este manipulat și că adevărul este altul?

Să se documenteze. Să caute pe siturile oficiale puncte de vedere.Să nu ia de bun ce se spune, mai ales când lipsește punctul nostru de vedere. Să ne caute și să ne întrebe și pe noi.În epoca internetului, e simplu să ne găsești.

Pe rețelele de socializare sunt mulți care își dau cu părerea despre biserică fără prea multe argumente. Mulți tineri teologi își petrec mare parte a timpului în mediul virtual dar nu iau nici o măsură atunci când biserica este atacată. Nu ar trebui ca și aceștia să apere biserica, nu doar preoții?

Fiecare comunică ce are în inimă și în minte. Sigur că ar trebui. Tăcerea lor arată unde este inima lor. Lipsa teologilor din agora înseamnă fie slaba lor pregătire, fie că sunt egoiști și nu le pasă.

Încotro credeți că se va îndrepta presa din România în ceea ce privește știrile despre preoți și biserică?

Unde a ajuns și în Occident: secularism agresiv, izvorât din spiritul comercial.

Ca preot și jurnalist, care este sfatul dumneavoastră pentru tinerii care sunt influențați împotriva biserici?

Ca preot, îi sfătui să iasă din postura fiului risipitor. Să nu se uite numai la ei și numai la ce vor ei.

Ca jurnalist, îi sfătui să stea de vorbă și cu cei despre care se vorbește.Adică să-l asculte și pe cel acuzat.

Un gând despre “Când biserica lipsește, presa o lovește

Lasă un comentariu